אם הגעתם לכאן ואתם קוראים את השורות הללו, סביר מאוד להניח שאתם רוצים להקים חברת סטארט אפ משגשגת. אתם בוודאי חולמים על הנפקה עתידית או אקזיט שיתפסו את כותרות העיתונים. ואם יציעו לכם לקבל 15 מיליון דולר במזומן, ביד על הרעיון שלכם, לא תקחו? אין ספק שתקחו בשמחה ואם יש לכם פקפוקים, הגיע הזמן להאמין בעצמכם כי זה בהחלט אפשרי. לאחרונה התבשרנו על עוד סטארט אפ ישראלי שעשה את זה בגדול. הפעם זו הייתה חברה בשם גיגיה, שנמכרה בעבור מיליארד ₪ כאשר המייסדים גורפים יותר מ-15 מיליון דולר לאיש. אך בדרך להצלחה תצטרכו לגייס מימון או הלוואה. איך תצליחו בכך? התשובות לפניכם.
בניית תוכנית עסקית
הצעד שהוא ככל הנראה הבסיסי ביותר בדרך לקבלת הלוואה בשביל סטארט אפ ישראלי יהיה בניית תוכנית עסקית. לא משנה עד כמה גדול הרעיון שלכם, לא משנה עד כמה הפוטנציאל שלו משמעותי, עד שלא תהיה לכם תוכנית עסקית ברורה אף ספק אשראי לא יסתכל בכיוון שלכם.
חיוני להבין את המשמעות של התוכנית העסקית מבחינתו של ספק האשראי, בין אם מדובר בבנק ובין אם מדובר בכל גורם שצפוי להזרים מימון. הגורם המלווה מקבל באמצעות התוכנית העסקית מענה לשאלה ממה בדיוק הסטארט אפ צפוי להרוויח. אחרי הכל, מתוך הרווחים יצטרכו היזמים להחזיר את כספי ההלוואה בתוספת ריבית. התוכנית העסקית צריכה להסביר, לפחות בקווים כלליים, מהו פלח השוק אליו חותרים להגיע ואיזה מוצר (בעל תועלות ממשיות) צפוי להתקבל בסופו של דבר. כאשר אנו אומרים "מוצר" בהחלט יתכן כי מדובר בתוכנה או בטכנולוגיה אבל יתכן גם שהמטרה היא פיתוח של מוצר בעל נוכחות פיזית כגון תרופה או טיפול שיקומי למצבים רפואיים נתונים.
הון עצמי וערבויות
לא רק תוכנית עסקית צריך סטארט אפ ישראלי כדי לקבל הלוואה. מלבד תוכנית שתפרט צעדים חזויים בתחום השיווק וכן הוצאות חזויות מול הכנסות לכל נקודת זמן יש צורך להציג הון עצמי וערבויות. אף ספק אשראי לא יהיה מוכן להזרים את "השקל הראשון" לסטארט אפ, מבטיח ככל שיהיה. עם זאת, יש לציין שלא חייבים בהכרח להביא הון עצמי מהבית ממש. את ההון העצמי המינימלי המבוקש ניתן להמציא ממקורות שונים כגון משקיעים פרטיים (אנג'לים).
קרנות והלוואות בערבות מדינה
מלבד הון עצמי, גם ערבויות יידרש כל סטארט אפ ישראלי להציג לגורם המלווה. אך יש גם בשורות טובות. יש בנמצא אפשרויות לקבלת מימון בתנאים מועדפים לסטארט אפים. מדובר בקרנות מימון כדוגמת קרן לפועלים לעסקים. זוהי קרן בשיתוף הבנקים המסחריים ביחד עם ממשלת ישראל. מה הייחוד של קרן פועלים? הקרן מציעה פתרונות מימון לעסקים, עם דגש על עסקים בינוניים או קטנים. יש גם מסלולי מימון ליזמים בכלל וליזמי הייטק בפרט כאשר הדרישה היא לערבויות מינימליות. על מרבית סכום ההלוואה ערבה ממשלת ישראל והכל – כדי שיזמים ישראלים יוכלו לעשות את הדבר שהם הכי טובים בו – יזמות טכנולוגית שתורמת גם להם וגם למשק הישראלי.
בדקו אפיקים מגוונים
על מנת לקבל הלוואה, אל תהססו לכתת רגליים ולחפש אפיקי מימון מגוונים. כדאי לבדוק גם במערכת הבנקאית וגם מחוצה לה. כדאי לבדוק גם אפשרויות מימון מקרנות פילנתרופיות ויש אפילו אפיקים להלוואות ללא ריבית או הלוואות בפריסה נוחה ועם החזרים נדחים. אז שנסו מותניים, ערכו מצגות, רישמו נתונים ותחזיות. כך תשכנעו את בעלי המאה להלוות לכם כסף, שייקח את הסטארט אפ שלכם קדימה.