כל חברה - בין אם היא נמצאת בשלבי הקמה ובין אם היא חברה ותיקה - נתקלת בשלבים שונים לאורך חייה בשאלת המימון. בין אם מדובר במימון לצורך הקמת העסק או מימון להמשך פעילות והתפתחות - מדובר בנושא מורכב, שאופן הטיפול בו עשוי לעשות את ההבדל בין צמיחה ושגשוג לבין דשדוש במקום ואף שקיעה.
מאחר שכל עסק נדרש לנושא של מימון, ולעתים באופן קבוע ומתמשך, חשוב להכיר את התחום ולפעול בו באופן שישרת את האינטרסים של העסק. מימון לעסק יכול להגיע בדרכים ובצורות שונות, וכדי להחליט על אופן הפעולה הנכון ביותר, על בעל העסק לוודא שעסקת המימון שהוא מבצע משתלמת מבחינת גובה הריביות, ושהיא תואמת לצרכים של העסק, לצפי ההכנסות וליכולות ההחזר שלו.
תכנון מימון משתלם
המקורות לקבלת מימון הם רבים ומגוונים, ודרוש סקר שוק נרחב על מנת למפות את כולם. כדי להגיע בסופו של דבר להחלטה הנכונה לגבי מסלול מימון שיקדם את העסק ויוביל אותו לשגשוג, חשוב לנתח באופן מדוקדק את צרכי האשראי של העסק, את נכסיו והכנסותיו, ואת תנאי ההחזר שיעבדו לטובתו. באופן ראשוני, יש למפות את הנתונים הבאים:
- סכום: מהו גובה המימון הדרוש לעסק?
- זמן: לכמה זמן דרוש המימון, ומתי יוכל העסק להתחיל בהחזרים?
- החזר: מהו הסכום אותו מסוגל העסק להחזיר בחודש/ בשנה מבלי לפגוע בפעילות?
- עלות: כמה באמת עולה המימון, בהתחשב בגובה הריבית, העמלות והטבות המס שניתן לקבל על הלוואות מסוימות?
- מעורבות: האם ועד כמה מוכן העסק להכנסת שותפויות או להתערבות מצד נותני המימון?
סוגים שונים של מימון לעסקים
לאחר מיפוי וניתוח העסק, ניתן לגשת לשלב הבא של גיוס מימון, שאותו ניתן להשיג במגוון רחב של דרכים. להלן שלוש השיטות העיקריות:
הלוואות בנקאיות
כל בעל עסק מקבל לא אחת פניות מסניף הבנק שלו עם הצעות לקבלת מימון לעסקים בצורת הלוואות בנקאיות. ההצעות האלה לרוב לא משתלמות כמו מסלולי גיוס מימון שונים, אבל תמיד כדאי לבדוק אותן כי הן מספקות אומדן טוב בנוגע ליכולת של העסק לגייס כסף, והן יכולות לשמש כנקודת פתיחה במו"מ בגיוס המימון מחוץ לבנק.
מימון דרך קרנות ייעודיות
בישראל פועלות קרנות שונות שכל ייעודן הוא לספק מימון משתלם לעסקים, על מנת לסייע להם לשגשג ולהתפתח. מדובר בהלוואות חוץ בנקאיות, שאינן יושבות על התזרים השוטף של העסק, והן מציעות מימון בריביות נמוכות ובתנאי החזר נוחים ביותר (לרוב עם גרייס של כמה חודשים). ההלוואות ניתנות לעסקים שמצליחים להציג תוכנית עסקית מפורטת שמעידה על רצינותו של העסק, על פוטנציאל השגשוג שלו ועל יכולתו לעמוד בהחזרים:
- הלוואה בערבות המדינה: הקרן בערבות המדינה מסייעת לעסקים שצריכים מימון עבור הקמת עסק חדש, סגירת פערי תזרים (כולל מימון ההון החוזר), או פיתוח והשקעה בעסק קיים. עסקים חדשים ועסקים בעלי מחזור שנתי עד 6.25 מיליון ₪ יכולים לקבל הלוואה בגובה של עד 500,000 ₪, ואילו עסקים בעלי מחזור שנתי של מעל 6.25 מיליון ₪ ועד 100 מיליון ₪ יכולים לקבל הלוואה בערבות מדינה בגובה של עד 8% מהמחזור השנתי האחרון.
- הלוואות ללא ריבית: קרן נתן - קרן פילנתרופית לעידוד יזמות בישראל, מעניקה לעסקים צעירים הלוואות בגובה של עד 240,000 ₪ ללא ריבית וללא ביטחונות. ההלוואות ניתנות לעסק ראשון וחדש בלבד, עבור מימון הפעילות הראשונית שלו.
- קרן פועלים לעסקים: קרן פועלים לעסקים מעניקה מימון לעסקים בעלי צרכי הון חוזר, עסקים המעוניינים בביצוע השקעות בעסק ועסקים חדשים שנמצאים בשלבי הקמת הפעילות החדשה. ניתן לקבל דרך הקרן הלוואה של עד 500 אלף שקלים או 10% ממחזור ההכנסות השנתי (הגבוה מבניהם).
מימון פרטי
גיוס מימון יכול להיעשות בדרכים נוספות מלבד קבלת הלוואות מוסדיות: ניתן לקבל מימון ממשקיעים פרטיים, מיזוג לשלד בורסאי והנפקות בבורסה, או דרך הלוואות פרטיות מגופים וממשקיעים אסטרטגיים. בנוסף, ניתן להשיג מימון (או את חלקו) על ידי הלוואות בעלים וחברות קשורות.
איך לגייס מימון בתנאים המשתלמים ביותר
חשוב לדעת כי גיוס מימון שאינו בנקאי אינו דבר פשוט - כך למשל, מתוך כלל העסקים שמגישים בקשה להלוואה מהקרנות השונות, רק כ-30 אחוז יקבלו אותה. ניתוח מדויק של העסק, כתיבת תכנית עסקית ומותאמת לעסק ולענף בו הוא פועל, היכרות מדוקדקת עם הדרישות של כל מסלול והכנה לראיון עם הגוף שנותן את המימון - כל אלה הם ההתמחות שלנו, ואלה בדיוק הגורמים שעשויים לעשות את ההבדל בין דחייה של בקשת מימון לבין אישורה.
מעוניינים לשמוע עוד על הדרך הטובה ביותר לגיוס מימון משתלם לעסקים?
חייגו: 09-8788669