הלוואות הן צורך הכרחי אצל בעלי עסק רבים. השאלה שצריכה להישאל היא דרך מי בדיוק לוקחים את ההלוואה, כאשר התשובה הפשוטה היא שיש לא מעט אופציות. במהלך השנים הבינו עסקים רבים כי הלוואות בערבות המדינה עשויות להציע להם פתרון אופטימלי בדמות תנאי החזר נוחים והתאמה למגוון רחב של מצבים. אז מהם העסקים והמקרים שההלוואה מתאימה להם, ומהי הדרך הנכונה לקחת אותה? במאמר הבא תמצאו את התשובות לשאלות אלו ואחרות.
קווים לדמותן של ההלוואות בערבות המדינה
ברמה הכללית, הלוואות בערבות מדינה ניתן לקבל בשלושה תרחישים עיקריים: הקמה של עסקים, סגירת פערים בתזרים המזומנים ומימון הון חוזר או פיתוח בעסק והשקעה בו (למשל, עסק שמעוניין להרחיב את פעילותו). במקרה של עסקים חדשים ושל עסקים אשר מחזור הפעילות שלהם אינו עולה על 6.25 מילון ש"ח, ניתן לקבל הלוואה עד לגובה של כחצי מיליון שקלים. כאשר המחזור השנתי של העסקים עולה על 6.25 מיליון ש"ח ומגיע עד למאה מיליון ש"ח, גובה ההלוואה יכול על פי תנאיה לעמוד על עד 8% ממחזור העסק השנתי. יש לציין שתנאי ההלוואות שונים בכל אחד מהמקרים בהתאם לסוג ההלוואה או למאפייני העסק, עם הבדלים בפרמטרים דוגמת הסכומים המקסימליים האפשריים של ההלוואה, הריבית על ההלוואה, הבטחונות הנדרשים וכן הלאה. לכן מומלץ לחשוב היטב מהו המסלול שמעוניינים בו לפני שמתחילים את התהליך הטכני.
העסקים שיכולים לקבל את ההלוואות
מבחינה מעשית, הלוואות בערבות מדינה יכול לקבל כל עסק, בלי קשר לתחום הפעילות שלו. עם זאת, המציאות מראה שההלוואה הזו מתאימה בעיקר לגורמים בענפי המסחר, הייבוא, החקלאות והתעשייה, אם כי גם תחומי פעילות אחרים הם בגדר אופציה. התהליך הכללי הוא פנייה לחברה המספקת שירותים בתחום, מילוי שאלונים רלוונטיים (לכל סוג הלוואה יש שאלון משלו), תשלום אגרה לחשב הכללי דרך בנק מסחרי או בנק הדואר ופגישה רלוונטית עם גורם מטעם הגוף המתאם בשלב הראשוני. לאחר הבדיקה של הגוף המתאם הוא יעביר את הדו"ח לבדיקתו של הבנק, שיחליט האם לכנס ועדת אשראי. בוועדה זו יוגדרו התנאים העיקריים של ההלוואה, לדוגמה פריסת התשלומים או גובה הריבית.
הלוואות בערבות המדינה מציעות לא מעט יתרונות
בלי קשר לסוג ההלוואות בערבות המדינה ולתנאים הספציפיים שלהן, יש להן מספר מעלות שהופכות אותן לפתרון מתבקש בהרבה מאד תרחישים. הראשון הוא שתנאי ההלוואה הם אטרקטיביים פי כמה ממה שניתן למצוא בשדה המשחק הפיננסי, הן מבחינת תנאי ההחזר (לרוב פריסת התשלומים לתקופה של חמש שנים) והן מבחינת הריבית או דחיית התשלומים. ההלוואה מעניקה חופש כלכלי יחסי מכיוון שאינה "יושבת" על תזרים המזומנים השוטף של העסק. הסיכויים לקבלתה הם בהחלט בלתי מבוטלים, כאשר הביטחונות הדי נמוכים עומדים על כ-10%-25% בלבד מסכום ההלוואה – אחוז נמוך משמעותית מהאחוז המקובל דרך הבנקים להלוואות בסדר גודל דומה.