להיות עסק עצמאי בישראל זה לא תמיד דבר פשוט. המסים גבוהים, התחרות עצומה והעזרה מסביב לא תמיד נראית לעין. לכן כל עסק חייב להכיר בדקדוק את הסעיפים בחוק שעובדים לטובתו, ולנצל אותם עד תום. עסק שמשכיל להכיר את הזכויות שלו ולממש אותם, חוסך כסף רב במסים, ומאפשר לעצמו מימון מועדף שמסייע לשגשוג ולצמיחה. לפניכם שלוש הטבות עיקריות שכל עסק בישראל חייב לנצל לטובתו.
1. מימון מועדף: הלוואות בערבות המדינה
כל העסקים זקוקים למימון, ולרוב מתקבל המימון הזה דרך הלוואות לעסקים. למרבה הצער, לא כל העצמאים בישראל מכירים את האופציה המצוינת של הלוואות בערבות המדינה. מדובר על הלוואות לעסקים בתנאים מועדפים, שניתנות על ידי הקרן להלוואות בערבות המדינה. הקרן הוקמה על ידי המדינה על מנת לסייע לעסקים בהקמת עסק חדש, בסגירת פערי תזרים ומימון ההון החוזר, או בפיתוח והשקעה בעסק. עסקים חדשים ועסקים בעלי מחזור שנתי עד 6.25 מיליון ₪ זכאים להלוואה בגובה של עד 500,000 ₪, ואילו עסקים בעלי מחזור שנתי של מעל 6.25 מיליון ₪ ועד 100 מיליון ₪ זכאים להלוואה בגובה של עד 12% מהמחזור השנתי האחרון.
הלוואות בערבות המדינה הן בעלות יתרונות רבים עבור עסקים: הן חוץ בנקאיות, כך שהן לא יושבות על התזרים השוטף של העסק ומאפשרות להתנהל עם יותר "אוויר" ולבצע השקעות חכמות שיסייעו לעסק לצמוח ולהגדיל הכנסות במהירות. בנוסף, הריביות שלהן אטרקטיביות (ותמיד ניתן לנהל מו"מ עליהן), תנאי ההחזר נוחים כולל גרייס לחצי שנה, ונדרשים להן בטחונות נמוכים בגובה 10%-25% בלבד מהיקף ההלוואה. לשאר הסכום המדינה ערבה.
נשמע מעולה? אכן מעולה. הבעיה היא שעסקים רבים מגישים בקשות לקבלת הלוואות בערבות המדינה, אך רק כ- 30 אחוזים מאושרים לקבל אותן בסופו של דבר. לכן חשוב לגשת לבקשת ההלוואה לאחר שנכתבה תוכנית עסקית מותאמת לעסק ולענף בו הוא פועל, והמבקש הוכן באופן אישי לראיון עם נציגי הקרן. כפי שמעיד הכלכלן אבישי כהן, מנכ"ל אפק: "בתור מי שעבד בעבר בקרן ואישר או שלל את הבקשות להלוואות, הרושם שעשו עלי מגישי הבקשה היווה פקטור עצום בסיכוי שלהם לקבל הלוואות, ולכן קריטי להתכונן ולדעת מראש בדיוק למה מצפים בקרן לראות ממי שבא לבקש הלוואה".
עסק שעושה את זה נכון ומצליח לקבל הלוואות בערבות המדינה, יוכל להכפיל את הסכום שקיבל עם הלוואה נוספת באותו שווי מהבנק. המשמעות היא שברמת העיקרון ניתן לגייס בזמן קצר הון עצום ולמנף דרכו את פעילות העסק.
2. הכרה במס
ההטבה הבאה שמגיעה לבעלי עסקים ועצמאיים בישראל קשורה במסים. לעומת שכירים שרק משלמים מס, בעלי עסקי זכאים פעמים רבות גם למס מופחת ולהחזרי מס. כל הוצאות העסק עליהם מצהיר העסק מנוכות ממס ההכנסה. אבל מה נחשב להוצאה עסקית? כמובן שישנם הדברים הברורים, כמו משרד, משכורות, תשלום לספקים ושיווק. אבל ישנן הרבה הוצאות שנחשבות ל"מעורבות", כלומר הן משמשות את בעל העסק באופן אישי אבל יכולות להיחשב גם כהוצאות עסק ולזכות אותו בפטור ממס. עסק שלא מכיר את התחום לעומק, עלול לפספס הטבה רצינית בדמות הפחתת מס, שהיא למעשה כסף מזומן בחשבון הבנק.
מה למשל? הוצאות אישיות רבות יכולות להיחשב, לפחות חלקית, למוכרות במס הכנסה. למשל הוצאות רכב לסוגיו (ואפילו אופניים), דלק, הוצאות ביתיות אם העסק פועל מהבית, טלפון, אינטרנט, כיבוד, טיסות, מלונות והוצאות אש"ל. אפילו תספורת יכולה להיות מוכרת במס הכנסה, אם היא בוצעה לקראת צילומי תדמית.
על מנת שלא לפספס החזרי מס על דברים שאולי לא ידעתם שיכולים להיות מוכרים, מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס טובים, שמכירים את החוק, פועלים על פיו ומוצאים ממנו את המרב עבורכם.
3. קיזוזי מע"מ
לעומת מס הכנסה, שעשוי להיות מופחת בשל הוצאות, קיזוזי מע"מ הם כסף ישיר שנכנס אליכם לחשבון. חוק מע"מ קובע כי עוסקים מורשים וחברות חייבים לגבות על שירותיהם עוד 17% מלקוחותיהם עבור המדינה. זהו המע"מ. אחת לחודשיים אמור העסק לשלם למדינה את המס הזה שגבה מלקוחותיו. אבל בעל עסק שמכיר את זכויותיו ויודע לנצלן לטובתו, לא ישלם את כל המע"מ שגבה, וחלק יישאר אצלו בחשבון.
מדובר ב'קיזוזי מע"מ'. על רוב מוחלט של המוצרים בישראל ישנה תוספת מע"מ, ולכן על כל מוצר או שירות שאנחנו צורכים אנחנו משלמים גם מע"מ. כמו כל אדם, גם כשעסק קונה מוצר הוא משלם מע"מ. כאשר העסק צריך לשלם למדינה את המע"מ שגבה מלקוחותיו, הוא יכול להצהיר על כל השירותים והמוצרים המוכרים במס, ולקזז את המע"מ ששילם עליהם (או לפחות את חלקו) מהמע"מ שגבה מלקוחותיו ושעליו להעביר למדינה. כך למשל, אם עסק גבה 10,000 ₪ מע"מ מלקוחותיו, אך שילם 3,000 ₪ מע"מ מוכר, הוא יעביר למדינה רק 7,000 ₪. זהו למעשה רווח נקי של 3,000 ₪. אם העסק שילם יותר מע"מ ממה שהוא גבה, הוא יהיה זכאי להחזרי מע"מ לחשבונו.
כמו בסעיף מס ההכנסה, עסקים רבים אינם יודעים אילו דברים מוכרים לצורך קיזוזי מע"מ, וחשוב להתייעץ עם רו"ח או יועץ מס על מנת לשלם למדינה כמה שפחות מע"מ, במסגרת החוק כמובן.
לסיכום
כאמור, להיות עסק בישראל אינו דבר פשוט וההתמודדויות הן רבות. אך עסק שמכיר את זכויותיו ודואג לנצלן, לוקח הלוואות בערבות המדינה, מכיר כמה שיותר מהוצאותיו במס הכנסה ודואג לקבל כמה שיותר קיזוזי מע"מ, נמצא בנקודת הפתיחה הטובה ביותר שאפשר.