רשויות המס בישראל הן אלו שאחראיות על גביית המיסים המגוונים אותם חייבים לשלם הנישומים השונים. רשות מס הכנסה אחראית על גביית מיסים בגין הכנסות מעבודה, מרווחים מעסקים, מדיווידנדים, מהשקעות כספיות, בגין רווח על מכירת נכסים ועוד. לרשות יש מספר מנגנונים לבדיקת דיווחי אמת על רווחים ואחד מהם הוא הצהרת הון. הצהרת הון ראשונה למילוי מוגשת לאנשים אשר הקימו חברה והם בעלי מניות בה, אחרים שהפכו לעוסקים מורשים או זעירים, לאנשים אשר יש מידע לגביהם על הון שאינו מדווח, ולמעשה, לכל אחד על פי שיקול דעתם של המנהלים ברשות. לאחר כ 5 שנים מוגשת בקשה להצהרת הון שנייה. ההשוואה בין שתיהן מספקת תמונה טובה על ההון הקיים כולל הסברים להיווצרותו.
שמירת מסמכים
יש חשיבות רבה למילוי תקין של שתי הצהרות ההון ויש לקחת שחשבון שהראשונה מהווה בסיס לכל הבאות אחריה. משום כך, מומלץ לכל נישום להכין תיק מסודר שכולל העתקים מההצהרה הראשונה ולשמור בו את כל המסמכים הרלוונטיים שיוגשו בהצהרה הבאה. ההשוואה בפועל נעשית בין כל ההכנסות שמדווחות בדוח השנתי כולל אלו הפטורות ממס כמו הכנסות מדירות, ובנוסף, רווחים מריביות על תכניות חיסכון שונות, זכיות בהימורים, קבלת כספי ירושות, כספי זכייה בבתי משפט ועוד. במקביל, יש לשמור חשבוניות וחוזים על רכישות של נכסים כמו דירות ומכוניות הוצאות על שיפוצים, על נסיעות לחו"ל, תשלומי ביטוח לאומי, מתן מתנות יקרות ערך למקורבים ועוד הוצאות משמעותיות.
אי שוויון בין הכנסות להוצאות
רישומים אשר שולחים מדי שנה דו"חות שנתיים למס הכנסה כוללים בהם חלק מההכנסות אבל לא את כולן. דווקא אלה שאינן כלולות בדו"ח השנתי עלולות לא להיכלל בהצהרת ההון מסיבות שונות שנובעות מחוסר סדר, שכחה וכדומה. אלו תהיינה חסרות בהצהרה, ובסופו של יום יתברר שאין כיסוי להוצאות המוצגות. התוצאה הישירה היא תשלום מס על ההפרש. במידה וההפרשים אינם גדולים אזי יסתפקו הפקידים בתשלום המס. הפרשים גדולים מדי עלולים להוביל להסתבכויות מיותרות עד לחקירות. בהצהרה חייבים לכלול נכסים שרשומים על שם הילדים בארץ ובחו"ל. כדאי לציין, כי בהצהרה יש לרשום מספרים נומינאליים בלבד. (השקעה בבורסה לדוגמא: הושקעו 100000 שח ונפדו 109000)
ייעוץ מקצועי
לפני ההגשה יש צורך לערוך השוואה בין ההצהרה הראשונית לחדשה כדי לוודא שהיא מאוזנת. במידה ויש פער לנסות ולהקטין אותו על ידי הוספת מסמכים חסרים או כאלו שנשכחו. הדיוק נדרש מאחר ורשויות המס מקבלות מידע על הנישום ממקורות שונים ויכולות להצליבו. המלצה נוספת וחשובה ביותר היא להיעזר בשירותי רואה חשבון מנוסה ומקצועי. הוא מכיר את כל רזי ההצהרה על הסעיפים השונים שלה ויכול לערוך את ההצהרה בצורה מקצועית ושלמה. הוא יכול לייצג את הנישום מול הרשויות במידה והדבר יידרש. השקעה בשירותי רואה חשבון משתלמת ביותר מאחר ויש לשמור על אחידות הכרחית לאורך כל השנים. בסיוע רואה חשבון וייעוץ עסקי מקצועי וקבלת הלוואה לעסק שמתאימה לכם תוכלו להצליח בים העסקי הסוער.